Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie "Kulinarne Powroty- Smaki Czterech Regionów" , który zostanie przeprowadzony w ramach krajowego projektu współpracy pt. „Kulinarne Unikaty Chałup - Nowością Inspiracją Atrakcją” – KUCHNIA.
REGULAMIN KONKURSU
„KULINARNE POWROTY – SMAKI CZTERECH REGIONÓW”
I. INFORMACJE OGÓLNE
1. Organizatorem Konkursu jest Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Podbabiogórze” z siedzibą w Suchej Beskidzkiej, ul. Mickiewicza 19.
2. Konkurs ma na celu:
a) wyłonienie najlepszych regionalnych potraw kulinarnych związanych z obszarem działania LGD „Podbabiogórze”.
b) ożywienie regionalnych tradycji kulinarnych i upowszechnienie lokalnych potraw tradycyjnych.
c) aktywizację właścicieli obiektów gastronomicznych w kierunku utworzenia silnej marki lokalnej opartej na tradycji kuchni regionalnej.
d) promocja potraw regionalnych.
3. Konkurs przeprowadzony jest na terenie 9 gmin tj. Budzów, Bystra-Sidzina, Jordanów - gmina, Jordanów – miasto, Stryszawa, Sucha Beskidzka, Maków Podhalański, Zawoja, Zembrzyce.
4. Wszelkich informacji nt. Konkursu udziela Biuro Zarządu Stowarzyszenia Lokalnej Grupy Działania „Podbabiogórze” tel. /33/ 874- 41-72, kom. 667-609-609
II. WARUNKI UCZESTNICTWA
- Udział w Konkursie jest bezpłatny.
- W Konkursie mogą brać udział wyłącznie potrawy serwowane w obiektach gastronomicznych zgłoszonych do projektu współpracy pt. „Kulinarne Unikaty Chałup - Nowością Inspiracją Atrakcją” – KUCHNIA.
- Każdy z uczestników Konkursu zgłasza udział w konkursie na Karcie zgłoszenia do Konkursu, zawierającą nazwy tradycyjnych potraw regionalnych związanych z Podbabiogórzem, przygotowywane i serwowane w obiekcie Uczestnika Konkursu.
- Do konkursu można zgłaszać regionalne potrawy w III kategoriach:
I. Kategoria: Zupa
II. Kategoria: II Danie
III. Kategoria: Ciasto/deser
- Każdy uczestnik Konkursu może zgłosić jedną potrawę regionalną.
- Niniejszy Regulamin jest jedynym dokumentem określającym zasady konkursu. Poprzez przystąpienie do konkursu uczestnicy wyrażają zgodę na warunki zawarte w Regulaminie. Organizator zastrzega sobie prawo do dokonania zmian w Regulaminie Konkursu bez podawania przyczyny.
III. ZASADY ZGŁASZANIA PRODUKTÓW
- Zgłoszenie do udziału w Konkursie następuje na podstawie karty zgłoszenia do konkursu stanowiącej załącznik nr 1 do niniejszego regulaminu.
- Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są od 17.05.2019 r. do 31.05.2019 r. osobiście, mailem, faxem lub listownie na adres: Stowarzyszenie LGD „Podbabiogórze”, ul. Mickiewicza 19, 34-200 Sucha Beskidzka, mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., fax. /33/ 874-41-72.
- Karty zgłoszenia, które nie zostaną złożone w wymaganym terminie nie będą brane pod uwagę w konkursie.
IV. OCENA FORMALNA
1. Ocena formalna dokonywana jest przez Organizatora Konkursu.
2. Ocena formalna polega na sprawdzeniu zgodności z niniejszym regulaminem, a w szczególności na sprawdzeniu, czy:
1) zgłoszenia dokonano na karcie zgłoszenia do konkursu stanowiącej załącznik nr 1 do niniejszego regulaminu;
2) wypełniono wszystkie wymagane pola karty zgłoszenia do konkursu;
3) karta zgłoszenia została dostarczona w wyznaczonym terminie.
V. OCENA MERYTORYCZNA I WYBÓR LAUREATÓW
1) Organizator powołuje komisję konkursową, która liczy 3 członków, w tym przynajmniej jeden z członków komisji musi być etnografem.
2) Komisja konkursowa dokonuje oceny zgłoszonych potraw biorąc pod uwagę następujące kryteria:
a) związek potrawy z regionem podbabiogórskim i jego tradycjami 0-10 pkt.
b) atrakcyjność tradycyjnej potrawy regionalnej oferowanej przez uczestnika konkursu 0-10 pkt.
c) składniki użyte do przygotowania potrawy 0-10 pkt.
3. Od werdyktu komisji konkursowej nie przysługuje odwołanie.
4. Lista laureatów zostanie ogłoszona na stronie www.lgdpodbabiogorze.pl do dnia
31 maja 2019 r. O wręczeniu nagród zwycięzcy konkursu zostaną poinformowani pisemnie.
VI. NAGRODY
1. W wyniku rozstrzygnięcia Konkursu komisja konkursowa przyzna dyplomy i nagrody rzeczowe o łącznej wartości 3 000 zł.
2. Nagrody zostaną przyznane za I, II oraz III miejsce.
Konkurs miał na celu wyłonienie najlepszych regionalnych potraw kulinarnych związanych z obszarem działania LGD Podbabiogórze, ożywienie regionalnych tradycji kulinarnych i ich promocja oraz aktywizację właścicieli obiektów gastronomicznych w kierunku tworzenia silnej marki lokalnej opartej na tradycji kuchni regionalnej. W Konkursie mogły brać udział wyłącznie potrawy serwowane w obiektach gastronomicznych zgłoszonych do projektu współpracy pt. „Kulinarne Unikaty Chałup - Nowością Inspiracją Atrakcją” – KUCHNIA.
Do konkursu można było zgłaszać regionalne potrawy w III kategoriach:
I. Kategoria: Zupa
II. Kategoria: II Danie
III. Kategoria: Ciasto/deser
Komisja Konkursowa pracowała w składzie:
1. Barbara Woźniak –Etnolog, historyk sztuki
2. Józef Bąbol –Technolog Żywności
3. Andrzej Peć - Etnograf
Przy ocenie Komisja Konkursowa brała pod uwagę następujące kryteria:
1. Związek potrawy z regionem podbabiogórskim i jego tradycjami
2. Tradycyjne składniki użyte do przygotowania potrawy
3. Receptura inspirowana lokalną historią
4. Atrakcyjność potrawy
WYNIKI KONKURSU:
W I kategorii: Zupa
I miejsce otrzymuje:
Karczma Dzika Chata –za kwaśnicę na żeberku
II miejsce zdobył:
Tabakowy Chodnik – za żur zbójecki
III miejsce otrzymuje:
Restauracja „Estragon” – za żur po podhalańsku
W II kategorii: II Danie
I miejsce zdobyła:
Bacówka u Harnasia – za kulasę/zacierkę
II miejsce otrzymuje:
Tabakowy Chodnik – za pstrąga po zawojsku
III miejsce zajęła:
Restauracja Kardamon – za filet panierowany zapiekany z oscypkiem i żurawiną
W kategorii III: Ciasto/Deser
I miejsce zdobyła:
Firma Pani Jolanty Fidelus – za bugle Zembrzyckie
II miejsce otrzymuje:
Schronisko PTTK na Hali Krupowej – za oscypka z patelni z żurawiną
III miejsce zajęła:
Winnica SZAWAPIER – za wino wytrawne białe i czerwone